Verantwoord afvallen met shakes

U zit comfortabel op een gezellige bank in een restaurant, menu in de hand. “Hmmm, wat zal ik nemen… een poutine of een gezonde wrap met groenten en gewone yoghurt?” Terwijl u naar uw wederhelft kijkt om u te helpen beslissen, vertelt hij u lief dat hij al voor u heeft besteld. De wrap wordt het!

De beste strategie om af te vallen

Heeft u een gezond gewicht? Heeft u het gevoel dat iedereen u aanstaart als u een kamer binnenloopt, of voelt u zich gewoon niet lekker in uw vel? Vraagt u zich af wanneer dat “aha-moment” komt en deze “mission impossible” verandert in “alles is mogelijk” om weer op uw ideale gewicht te komen?

Vergeet “wonder” diëten

Mensen geloven graag in wonderen. Maar helaas, als het op afvallen aankomt, kunt u beter stoppen met hopen en de zaken realistisch bekijken. Blijvend gewichtsverlies vereist tijd, inspanning en vooral zelfevaluatie en verandering van levensstijl.

Hoewel ze aantrekkelijk lijken, zijn crashdiëten niet alleen beperkend en moeilijk, maar ook niet effectief op de lange termijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor eiwitrijke diëten, die op korte termijn en na pijnlijke inspanningen tot spectaculaire resultaten kunnen leiden. In de meest extreme vormen kunnen deze diëten leiden tot gezondheidsproblemen, zoals voedingstekorten, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Ook wordt gewichtsverlies vaak gevolgd door een uiteindelijke gewichtstoename omdat het lichaam reageert op het onthouden van de calorieën die het nodig heeft.

Dit type superstreng dieet is niet gebaseerd op significante, langdurige veranderingen in de eetgewoonten. Het bevordert ook niet dat rekening wordt gehouden met de signalen voor honger en een vol gevoel.

Laten we het begrip “wonderdieet” dus vervangen door “effectief dieet”. En hier komt het: om af te vallen en een gezond gewicht te behouden, moet u uw eetgewoonten blijvend veranderen en uw niveau van lichamelijke activiteit op lange termijn verhogen. Als u denkt dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is, volgen hier enkele tips die u op weg kunnen helpen.

Realistische doelen stellen

Als u besluit te beginnen met het proces van afvallen, kan het nuttig zijn doelen te stellen. Sommige mensen maken de fout te streven naar een aanzienlijk gewichtsverlies per week, bijvoorbeeld twee of drie kilo. Als u ernstig overgewicht heeft, kunt u in het begin het beste streven naar gemiddeld één tot twee kilo per week afvallen. Later kunt u ernaar streven een halve tot één kilo per week af te vallen. Deze tweede optie is heel redelijk als u probeert een gematigde hoeveelheid gewicht te verliezen.

Breng uw vooruitgang in kaart. Maak er een gewoonte van uzelf elke dag of in ieder geval regelmatig te wegen. Zo kunt u zo nodig bijsturen.

Uw eetgewoonten veranderen

Om uw droomgewicht te bereiken, is het belangrijk dat u zich ertoe verbindt minder en beter te eten… voor de lange termijn, niet alleen voor de komende weken of maanden.

Hier volgen enkele voorbeelden van veranderingen die tot opmerkelijke resultaten kunnen leiden:

– Leer de tekenen van honger en verzadiging te herkennen, en let daarop.

– Drink veel water. Aanbevolen wordt om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.

– Beperk de porties. Als u na het eten nog steeds honger hebt, kunt u altijd iets meer nemen.

– Eet veel fruit, groenten en eiwitrijk voedsel, zoals eieren, noten en peulvruchten.

– Beperk uw inname van suiker en vet.

– Sla geen maaltijden over. Eet gezonde snacks als u tussen de maaltijden door honger hebt.

Eet zoveel mogelijk wanneer u matige honger hebt. Wacht niet tot u uitgehongerd bent om een maaltijd te nuttigen, want dan zou u zich kunnen overeten.

– Elimineer dranken en voedingsmiddelen met veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Bijvoorbeeld: frisdrank, chips, chocolade, gebak, enz. Maak er een gewoonte van deze te vervangen door dranken en voedingsmiddelen die u lekker vindt, maar die qua calorieën en voedingswaarde gezonder zijn. Bosbessen, frambozen en yoghurtdrankjes zijn enkele voorbeelden van uitstekende keuzes.

– Wees niet te streng voor uzelf als u een beetje vals speelt, maar niet te vaak. Trakteer uzelf bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje op een stuk taart. Maar vermijd de verleiding in uw eigen voorraadkast of koelkast.

– Drink minder alcohol.

– Overweeg een maaltijdvervangende shake

Lichaamsbeweging bevorderen

Regelmatig bewegen draagt bij tot gewichtsverlies, helpt een goede gezondheid te behouden en geeft u een algemeen gevoel van welzijn en een betere slaap. Dus waar wacht u nog op? Trek uw hardloopschoenen aan en volg deze stappen om lichaamsbeweging terug te brengen in uw leven:

– Beweeg zoveel mogelijk! Loop elke dag een beetje meer. Gebruik bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift op uw werk, of parkeer uw auto iets verder van de deur. Merk op dat u slechts 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig hebt om af te vallen en in vorm te blijven.

– Ontdek nieuwe fysieke activiteiten die meer spier- en aërobe capaciteit vereisen, zoals fietsen, wandelen, dansen, zwemmen, enz.

– Word lid van het dichtstbijzijnde fitnesscentrum. Overweeg gebruik te maken van de diensten van een professionele trainer.

– Als u aan een ziekte of aandoening lijdt, raadpleeg dan uw arts voordat u aan een intensiever trainingsprogramma begint.

Helaas kunt u niet op magische wijze afvallen met een vingerknip. De gouden regel is heel eenvoudig: geduld en consistentie. Een gezond gewicht is een verbintenis tot welzijn en eigenwaarde!