Proteïne voor vetverlies?

Meer of minder proteïne voor vetverlies?

Als het gaat om proteïne denkt bijna iedereen meteen aan spieropbouw. We hebben het dan over het zogenaamde ‘bulken’. Waar we het minder vaak over hebben, is wat we doen met proteïne als we gaan afvallen. Gelukkig is hier onderzoek naar gedaan.

Spieren behouden

Wanneer we gaan afvallen, willen we natuurlijk zo veel mogelijk vet kwijt. Het zou natuurlijk zonde zijn als we ook al onze spieren kwijtraken tijdens het afvallen. Om onze spiermassa te behouden, hebben we proteïne nodig. Er zijn zelfs studies die beweren dat u tijdens het afvallen meer proteïne zou moeten eten dan wanneer u spieren wilt opbouwen.

Het onderzoek

Hoe belangrijk proteïne is tijdens het afvallen, blijkt uit een onderzoek dat gedaan is in 2016. Veertig jonge mannen met overgewicht deden mee aan een 4 weeks dieet. Beide groepen hadden hetzelfde fitnessschema en dieet. Het enige verschil was de proteïne shake die ze 3 tot 4 keer per dag kregen. Eén groep kreeg op dagelijkse basis een proteïne shake met 1.2 gram per kilo lichaamsgewicht. De andere groep kreeg een keer zoveel.

Resultaat van het onderzoek

Met een extreem dieetplan waarbij de mannen 40% minder dan hun dagelijkse verbranding aten, is het geen wonder dat beide groepen veel waren afgevallen. Als we echter kijken naar vetvrije massa, dan zien we een duidelijk verschil. De groep met minder proteïne veranderde weinig. De groep met meer proteïne daarentegen is aardig aangekomen in vetvrije massa, wat betekent dat ze spieren opbouwen tijdens het afvallen. Laten we nu even kijken naar de verloren vetmassa. Beide groepen waren ongeveer evenveel afgevallen. De groep met minder proteïne is in vetvrije massa hetzelfde gebleven, wat betekent dat zo goed als al het verloren gewicht uit vet bestond. De groep met meer proteïne is in vetvrije massa aangekomen, wat dus betekent dat zij nog meer in vet zijn afgevallen.

Conclusie

Betekent dit dat iedereen spieren op kan bouwen naast het afvallen? Nee. Het bovenstaande onderzoek was gedaan bij mannen met overgewicht. Wanneer uw vetpercentage lager is, zal dit niet mogelijk zijn. Wel is het zo dat u beter meer proteïne kunt eten dan minder. Het helpt namelijk bij het behouden van de spieren en vet verbranden.